Behandelmethodieken
Binnen de praktijk wordt gewerkt met cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, EMDR, mindfulness, ACT, BEPP en schemagerichte cognitieve gedragstherapie. Hieronder worden de behandelmethodieken kort besproken. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de links.
Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van e-health. Hierbij kan een deel van de behandeling plaatsvinden via het internet, door modules te gebruiken (bijvoorbeeld bij slaapproblemen of piekeren). Dit wordt gebruikt ter ondersteuning van de reguliere behandeling.
Methodieken
Licht is van groot belang voor het goed functioneren van het lichaam.
(Gebrek aan) licht is van invloed op onder meer de biologische klok en stoffen in het lijf (melatonine en serotonine). Wanneer de verhouding tussen deze stoffen verstoord is geraakt kunnen er klachten optreden als somberheid, vermoeidheid, slaapproblemen en verminderde eetlust. Deze klachten treden nogal eens op in het winterseizoen (door o.a. een gebrek aan daglicht). Het kan zijn dat u een winterdepressie ontwikkelt.
Hoe werkt lichttherapie?
Chronobiologische lichttherapie is een vorm van therapie waarbij u gedurende maximaal 30 minuten per dag voor tenminste 5 dagen achtereen wordt blootgesteld aan specifiek licht d.m.v. een speciale lamp. Dit kan zowel op de praktijk als thuis plaatsvinden. Het licht zorgt ervoor dat er een reset plaatsvindt van de ritmes en melatonine-serotonine verhouding in uw lijf. Dit zorgt er vervolgens voor dat winterdepressieklachten zullen verdwijnen danwel fors verminderen. Dit effect is wetenschappelijk bewezen. Lichttherapie maakt onderdeel uit van de richtlijnen voor behandeling van (winter)depressive en seizoensafhankelijke stemmingsklachten.
Aanmelden?
Het is van belang dat de indicatie voor lichttherapie door een professional wordt gesteld. Die kan bepalen of lichttherapie helpend kan zijn.
Binnen de praktijk gebeurt dit door een GZ psycholoog.
Indien lichttherapie geindiceerd is, zal het onderdeel uitmaken van een breder individueel behandelplan. De kosten van de lichttherapie worden doorgaans vergoed door de zorgverzekeraar.
Voor meer informatie over lichttherapie en de mogelijkheden kunt u contact opnemen met ons: telefonisch 072-8200371 of per mail: praktijk@psychologiebiesheuvel.nl.
De psychodermatologie richt zich op de psychosociale factoren in het ontstaan, het beloop en de behandeling van huidaandoeningen.
De gevolgen van een huidaandoening worden vaak onderschat. Naar schatting ervaart 75 % van de cliënten met chronische huidaandoeningen een verlaagd welbevinden en ontwikkelt 20-40% klachten passend bij een depressie of angststoornis. Daarnaast heeft (ervaren) stigmatisatie een grote impact op het sociaal en emotioneel functioneren van cliënten. Binnen de praktijk is de deskundigheid aanwezig om u hierin te begeleiden.
Bij voorkeur vindt er samenwerking plaats met de behandelend dermatoloog / huidtherapeut en huisarts.
Binnen de praktijk bieden we kortdurende en oplossingsgerichte begeleiding gericht op het verminderen van de psychosociale gevolgen van de huidaandoening, het verbeteren van de coping en het versterken van uw algeheel welbevinden. Worstelt u ten gevolge van een huidaandoening met somberheid, eenzaamheid, angsten, onzekerheid of een verlaagd zelfbeeld, dan kunt u bij ons terecht.
Met een verwijzing van huisarts of medisch specialist (o.a. de dermatoloog) komt uw behandeling voor volledige vergoeding in aanmerking binnen de basisverzekering.
Per 1 februari 2016 zijn we de samenwerking aangegaan met de dermatologen van Centrum Oosterwal (www.centrum-oosterwal.nl) waardoor we onze expertise en kennis kunnen blijven bevorderen.
Daarnaast kunnen zich in deze periode gebeurtenissen of veranderingen voordoen die als ingrijpend worden ervaren.
Deze emoties kunnen erbij horen.
Echter, wanneer deze emoties de overhand dreigen te nemen is het van belang vroegtijdig professionele hulp in te schakelen. Binnen Psychologiepraktijk Eline Biesheuvel staat een team van kundige Gz-psychologen klaar die de expertise en ervaring hebben om u in dit proces te begeleiden, in veiligheid en vertrouwen.
Sinds februari 2016 zijn we de samenwerking aangegaan met het kenniscentrum van Nederland op dit gebied van Merith Cohen (www.psychezwangerschap.nl).