Moedige mensen

Af en toe krijg ik de vraag wat voor mensen nou hulp zoeken bij een psycholoog. Hoe zien ze eruit? Wat voor types zijn het? Eigenlijk vroegen ze of mijn cliënten niet een beetje vreemd of typisch waren.

Tot nu toe heb ik altijd het verkeerde antwoord gegeven op deze vragen. Ik antwoordde dat ze er net zo uit zien als jij en ik. Dat je ze niet zult herkennen op straat. Het kunnen succesvolle zakenmensen zijn, die maatschappelijk gezien de ‘top’ hebben bereikt. Het kunnen stoere politiemensen of brandweermannen zijn, of verpleegkundigen. Het zijn mensen met psychische klachten, maar vaak zijn het problemen waar jij en ik ook tegenaan lopen. Door omstandigheden kunnen of willen ze niet meer ontkennen dat ze een probleem hebben. Ik zie dus gewoon de doorsnee mens. Dat was mijn antwoord en dat antwoord is fout.

De mensen die ik zie zijn speciaal. Ze hebben net als ieder mens worstelingen met zichzelf of met hun omgeving. Het verschil is dat zij bereid zijn om naar zichzelf te kijken en de oplossing bij zichzelf te zoeken. Ze stellen zich kwetsbaar op, ze zijn eerlijk over hun tekortkomingen, ze zijn bereid om antwoorden te zoeken op soms confronterende vragen, ze nemen iemand die ze niet kennen in vertrouwen om te praten over de meest intieme onderwerpen. Ze zetten hun masker af en laten zichzelf zien, waardoor ze een ontwikkeling doormaken.

Het resultaat is dat ze vaak prettiger mensen worden. Ze hebben minder hoog te houden, omdat ze zichzelf meer zijn gaan accepteren. Ze hebben meer zelfvertrouwen, omdat ze weten dat ze in de toekomst obstakels kunnen overwinnen en nieuwe uitdagingen aan kunnen gaan. Ze zijn beter in staat om sorry te zeggen en ze genieten meer van het leven. Ze zijn gaan beseffen dat echt succesvol zijn betekent, dat je jezelf accepteert met je goede en je minder leuke eigenschappen. Doordat ze zichzelf accepteren, hebben ze minder de behoefte om een masker op te zetten. Dat is voor henzelf prettig, maar ook voor hun omgeving. Ze maken namelijk beter contact met de mensen om hen heen. Ze zijn gelukkiger met hun leven en het resultaat kan zijn dat ze daardoor meer geld gaan verdienen of soms juist minder, omdat ze voor een beroep kiezen waarvan zij weten dat ze daarmee gelukkiger worden.

Om tot zo’n persoonlijke ontwikkeling te komen, heb je moed nodig. Daarom zal ik in de toekomst de vraag: ‘Wat voor mensen gaan er naar een psycholoog?’ anders beantwoorden. Het zijn niet de doorsnee mensen van de maatschappij, ook al zien ze er wel zo uit. Het zijn vooral uitzonderlijk moedige mensen die ik zie, waar ik heel veel bewondering voor heb!

Blogoverzicht →