Veel vertrouwen in 2020!

Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in een ander, vertrouwen in de economie, vertrouwen in een mooiere wereld, vertrouwen op elkaar, vertrouwen tijdens een crisis, vertrouwen in de goedheid van de mens, vertrouwen in bankiers, vertrouwen op politici, vertrouwen in de wetenschap, vertrouwen op een goede gezondheidszorg. Vertrouwen maakt het leven mooier.

Vertrouwen is nodig om je goed te voelen. Een gebrek aan vertrouwen betekent namelijk ook angst, schaamte, boosheid of verdriet. Deze emoties staan contact met je omgeving in de weg, terwijl goed contact juist nodig is om je gelukkiger te voelen en beter te presteren. Economen zeggen het ook: voor een gezonde economie, heb je vertrouwen van de consumenten nodig. Zonder vertrouwen functioneert alles minder goed dan het zou kunnen.

Vertrouwen, of een gebrek eraan, zit in jezelf. Ieder van ons is bekend met beschadigd vertrouwen. Die beschadiging maakt het vaak lastiger om je over te geven aan de goedheid van een ander. Een ander is namelijk niet alleen maar goed. Ieder mens maakt fouten en zal die fouten blijven herhalen zolang hij er niet van leert. Je kunt niet leren van je fouten, als je gelooft dat je perfect moet zijn en wanneer je blijft luisteren naar de emotionele veroordelingen vanuit je omgeving. Erkennen dat je niet perfect zult zijn en dat fouten maken bij het leven hoort, kan rust geven. Dit inzicht kan er ook voor zorgen dat je een ander minder snel hoeft te veroordelen om zijn fouten. Dat geeft rust bij een ander en bij jezelf. Diezelfde rust geeft vertrouwen in een zachtere, sterkere en stabielere wereld.

Gezond vertrouwen bestaat niet zonder voorwaarden. Vertrouwen vraagt om respect, vertrouwen vraagt om eerlijkheid naar jezelf en naar een ander toe, vertrouwen vraagt om acceptatie van elkaars verschillen. Vertrouwen vraagt daarom ook om goede communicatie en reflectie.

Namens het team van Psychologiepraktijk Eline Biesheuvel, wens ik je naast vertrouwen, heel veel geluk, liefde en plezier in 2020!

Blogoverzicht →