Veiligheid loslaten

Met enige regelmaat bespreek ik het belang van veiligheid met cliënten. Veiligheid binnen een therapeutische setting heb je namelijk nodig om je kwetsbaar te kunnen opstellen en deze kwetsbare houding kan je weer helpen om meer over jezelf te ontdekken. Veiligheid heb je nodig om te kunnen groeien.

Toch kan deze veiligheid ook ontwikkeling in de weg staan. Door vast te blijven houden aan datgene wat vertrouwd en bekend is, kun je vast blijven zitten in een (gedrags-) patroon, waar je liever vanaf wilt. Wanneer je je wilt ontwikkelen, zul je dus de veiligheid die zo prettig is, los mogen laten. Dit loslaten roept vaak angst op. Iets doen dat angst bij je oproept en achteraf merken dat het je toch gelukt is, geeft je uiteindelijk vertrouwen in jezelf. Daarmee wordt vertrouwen in jezelf, je nieuwe bron van veiligheid en zul je ook vrijheid erbij kunnen ervaren. De combinatie van vrijheid en vertrouwen hebben in jezelf, voelt vaak veel prettiger, dan vasthouden aan veiligheid.

Wanneer je vindt dat je een (te) sterke behoefte hebt aan veiligheid, dan kan het een goed idee zijn om alle voordelen van veiligheid voor jezelf op te schrijven. Stel jezelf vragen over de voordelen van veiligheid en hoezo geloof je dat die argumenten waar voor jou zijn?

Zodra je weet wat je tegenhoudt om iets nieuws of engs te doen, weet je ook wat je nodig hebt om wel de volgende stap te maken.

Blogoverzicht →